Welkom bij Van Beek Mode Voorthuizen

Wasadvies

Geef textiel de aandacht die het verdient!

 

Wij adviseren nieuwe stoffen/textiel altijd voor het eerste gebruik te wassen. Volg daarbij altijd het etiket van de fabrikant op.
Dit gaat vaak tegen het gevoel in maar dat blijkt verkeerde zuinigheid te zijn op den duur.


Was gekleurde textiel altijd gescheiden van het witgoed.
Donker gekleurde textiel (overtollige verfstoffen) kleuren de eerste wasbeurten het water, maar behouden hun tint.

Het is aan te bevelen gekleurde textiel een nachtje in lauw water met een scheutje azijn te zetten en goed na te spoelen. Hierna het bontwasprogramma op maximaal 40° C.

Gebruik geen wasmiddel met bleekmiddel. Vaak staat op de verpakking  "Geen Bleek of Chloor", dan zit er meestal Natriumchloride in verwerkt. Dat is iets minder milieubelastend maar wel net zo hardnekkig voor textiel. Als er in waspoeder kleine blauwe bolletjes zijn verwerkt, dan is er een blauw pigment (kleurstof) toegevoegd. "Optisch-bleekmiddel". Dit zorgt er voor dat wasgoed wat witter lijkt. Maar dit zorgt er ook voor dat sommige stoffen wat grauw en grijs worden van kleur.

In wasmiddel zit soms een abrassief (schurend) middel. Dit geeft tijdens het wassen een schurend en reinigend effect. Maar dit kan ook door de vezels worden vastgehouden en hierdoor kan de stof ook vuil lijken.

Gebruik wasverzachter met mate. Het maakt stoffen zachter, maar vermindert wel de vochtopname. Voor badkleding, thee- en vaatdoeken geldt: geen wasverzachter gebruiken!

 

TIPS VOOR BADKLEDING

- Uw badkleding is gemaakt van fijn materiaal

- Wassen voor gebruik wordt sterk aangeraden voor fixatie van kleuren.

- In zwemwater zitten vaak chemicaliën. In warm water meer dan koel. Transpiratie, cosmetica en zonnebrandmiddellen tasten de stof aan. Daarom kunnen wij geen garantie verlenen op de kleurechtheid en de Lycra. Donkere kleuren zijn over het algemeen sterker dan lichte. Het is bijv. beter om je eerst in te smeren met zonnebrand en iets te laten intrekken.

- U kunt uw natte zwemkleding meenemen in een badgoedetui, bij ons verkrijgbaar. Dan blijft de rest van uw tas droog. Na thuiskomst wel direkt eruit halen en uitspoelen/wassen.

- Spoel daarom uw badkleding na gebruik direkt uit in lauw water met een klein beetje vloeibaar fijnwasmiddel (evt. SOAK, bij ons verkrijgbaar).

- Goed uitspoelen en niet wringen maar knijpen.

- Geen shampoo gebruiken als u badkleding draagt.

- Niet in felle zon of onder solarium laten drogen. Binnenste buiten is beter voor de kleuren, voor de lycra maakt het niets uit.

- Niet in droogtrommel drogen of dicht bij warmtebron. Modellen met een beugel beter ook niet in de centrifuge.

- Opbergen van badkleding pas als het met wasmiddel gewassen en echt droog is.

 

- Bij contact met ruwe oppervlakken kan uw badgoed gaan "pillen".

 

- Net als gewone kleding slijt badkleding. Slijtage is o.a. zichtbaar door dunnere plekken in de stof, meestal bij de onderrug en billen.

 

- Klachten ontstaan door o.a. glijbanen worden niet vergoed.

 

- Wij wensen u heel veel plezier met de bij ons gekochte badkleding.

 

 

 

 

 

Soms horen we wel eens van mensen: "Ik was al 40 jaar en de laatste tijd gaat iets sneller verkleuren/ slijten / enz. Waar sommige mensen niet aan denken is dat er in die 40 jaar enorme ontwikkelingen zijn geweest (en nog steeds) in de wereld van wasmiddelen en textiel/vezels. Mede door aanpassingen in regelgeving met het oog op milieu (minder schadelijke ingrediënten gebruiken of minder energiegebruik tijdens het productie- of wasproces) is de manier van wassen ook veranderd. Verander dus mee! De polyamide van nu is ook niet meer dezelfde als nylon 40 jaar gelden. Vroeger was dit vrij hard en ging het snel zweten. Nu wordt er bijv. heel veel sportkleding van gemaakt omdat het licht, zacht en sneldrogend is. In heel veel sportkleding en bh's zit deze polyamide verwerkt. Een wezenlijk verschil dus.

Ook gebruiken veel mensen teveel wasmiddel. Op verpakking staat  "1 dop volstaat" maar in de praktijk is het een scheut vanuit de fles of het pak. Als gewassen kleding wat knispert tijdens het voelen en uitrekken van de stof, dan is dat vaak een teken dat er nog wasmiddel is achter gebleven in de stof. Óf de wasmachine spoelt onvoldoende uit maar meestal is het teveel gebruikt wasmiddel. Probeer eens wat minder te doseren. Goed voor het milieu én de portemonnee.

 

Nog een leuke:

 "Mijn huidspecialist zegt dat ik 100% katoen moet dragen omdat ik zoveel zweet en bacteriële infecties krijg."

Feit : Katoen is lekker zacht en luchtig MAAR het houdt vocht ook vast. Ga eens een stukje rennen en tussen de schouderbladen of onder de oksels wordt het vanzelf nat en gaat broeien. Later wordt het koud. Dat is hinderlijk. Kies dan voor een sportvezel of thermoregulerende vezel die geen vocht vast houd maar van het lichaam afvoert en sneller droogt. Niet voor niets is de meeste sportkleding tegenwoordig gemaakt van synthetische vezels.

 

 

 

wasadvies voorschriften

 

Wordt kleding niet behandeld zoals voorgeschreven? Vallen de eigenschappen van bepaalde vezels u tegen? Dan kunnen wij helaas niet ingaan op klachten.